Mikrovlnná trouba patří dnes k běžným prvkům všech domácností. Dá se v ní ohřívat prakticky cokoliv. Mikrovlnné záření působí ale na tuky, sacharidy nebo také oleje ne vždy pozitivně. Při ohřívání dochází často ke změně struktury, díky níž se mění i chuť vašeho jinak dobře uvařeného jídla. Mikrovlnné trouby rozpohybují vždy molekuly vody v jídle, tudíž dojde vždy k prudkému a rychlému ohřátí pokrmu. Opětovné ohřívání může vést i ke změně vůní, chutí i samotné konzistence. Během tohoto procesu může patrně dojít ale i k uvolňování škodlivých látek. Existují proto potraviny, které do mikrovlnné trouby vůbec nepatří. Které to jsou?
Chilly papričky
Pokud máte rádi pálivá jídla, je dobré se včas ujistit, které z nich lze do mikrovlnné trouby vložit. Chilly papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která se stálým zahříváním uvolňuje do okolí. Je třeba dát dobrý pozor na oči i dýchací cesty. Mikrovlnná trouba působí na jednotlivé složky potravin zcela jinak, než je tomu u běžné trouby nebo zahřáté pánve. Kapsaicin se uvolní ve chvíli, kdy pokrm dosáhne určité teploty. Při vdechnutí této látky může dojít k ohrožení vašeho zdraví. Velký pozor je třeba dát především na děti a domácí mazlíčky. Kapsaicin, který se navíc smíchá s vlhkou párou může způsobit na obličeji nemalé popáleniny. Při vdechnutí jde mnohdy i o život.
Rýže aneb Bacillus cereus
Rýži, kterou doma uvaříte, co nejrychleji spotřebujte. Pokud se chystáte na její ohřev v mikrovlnné troubě, je třeba se ujistit, že je rýže dostatečně prohřátá. Při konzumaci by jinak mohlo snadno dojít i k otravě bakterií nazývané Bacillus cereus.
Ovoce ani bobule hroznů nikdy neohřívejte
Hrozny jsou časovaná bomba. Jakmile je v mikrovlnné troubě ohřeje, vytvoříte nebezpečný plyn, který může kdykoliv explodovat. Při výbuchu může snadno dojít k poškození ochranných mřížek ventilátorů. Horká tekutina uvnitř bobulí může navíc fatálně opařit sliznice.
Nitrosaminy
Pokud nabudete pocit, že ohřívaná zelenina k mikrovlnné troubě patří, jste na omylu. Špenát, řepu ani celer raději do mikrovlnné trouby nedávejte. Zelenina, obzvlášť na podzim a v zimě, obsahuje velké množství dusičnanů. Jakmile dojde k ohřátí, může to vést ke vzniku škodlivých látek tzv. nitrosaminů. Ty jsou ve větším množství pro tělo škodlivé.
Rozmrazování
Jídlo, které v mikrovlnné troubě ohříváte, je zapotřebí zahřívat vždy rovnoměrně. Jakmile se chystáte usnadnit si trochu práce se zmrzlým masem, je riziko jen na vás. Některé kousky zmrzlého masa se mohou stihnout v mikrovlnné troubě doslova uvařit, jiné zůstanou syrové. Daleko lepší variantou je trouba s nastavením funkce tzv. rozmrazování.
Houby
Uvařené houby ztrácí při ohřevu na kvalitě. Při vyšší teplotě ztrácí především scé nutriční hodnoty. Při opakovaném ohřevu může navíc docházet k uvolnění nebezpečných tuků. Houby se po ohřevu v mikrovlnné troubě navíc také hůře tráví. Jejich ohřívání v mikrovlnné troubě se zkrátka nedoporučuje.
Závěrem
K ohřívání pokrmů využijte vždy vhodné plastové nádoby. Jídlo ohřívejte vždy rovnoměrně a dostatečně dlouho. Vždy se ujistěte o správné teplotě. Jídlo neskladujte déle než dva dny. Velký pozor dejte na kuřecí maso, při špatné tepelné úpravě může dojít i ke vzniku salmonelózy.
Zdroje
https://www.dumazahrada.cz/domacnost/co-neohrivat-v-mikrovlnce-potraviny-ktere-vam-mohou-uskodit