Srpen a začátek školního roku je tradičně u nás i začátkem švestkové sezóny. Malí i velcí si pochutnají na výborném švestkovém koláči, kompotu nebo knedlících a ti zkušenější neodolají poctivé slivovici. Pojďme si trochu přiblížit tohle šťavnaté, sladko-kyselé a tak všestranné ovoce přes dějiny, kuchyň až po kulturu a náš tip, jak strávit víkend!
Odolnost jako druhé jméno
Slivoň švestka (Prunus domestica) může dosáhnout až 10 m výšky. Daří se ji na středně těžkých půdách a preferuje spíše pahorkatiny. Suché půdy a půdy s vyšší hladinou podzemní vody ji nevyhovují, ale i tak potřebuje dostatečnou vlhkost. Je odolná vůči mrazům, poškodit ji může ale jejich návrat na jaře.
Zdravé mlsání
Jak už víte, jejími plody jsou švestky. Nebo slívy? Nebo kadlátka? Karlátka? Ať už jim říkáme jakkoliv, myslíme tím většinou menší ovoce s dužinou a peckou uvnitř. Obsahují vitamíny C, A, B1 a B2, a dokonce i minerální látky jako je třeba sodík, fosfor, vápník, draslík a železo. Švestky pomáhají v prevenci srdečních chorob, snížují glykémii a krevní tlak, podporují trávení, udržují zdravé kosti – zkrátka jsou pro nás velmi přínosnou pochoutkou, což dokazuje řada studií.
Dlouho s námi
Existuje mnoho odrůd a tak není pro nás překvapením, že tento ovocný strom nemá jen jedno místo původu. Slivoně se pěstují již od prehistorie, možná déle než jakékoliv jiné ovoce (kromě jablek samozřejmě). První zmínka o nich pochází z Číny z roku 470 před Kristem. O evropských švestkách psali jako první Římani a zmínili až přes 300 druhů! Na českém území byly pak doloženy v pátém století.
Pokrm pro vyvolené
Tak dlouhá historie nemohla nezanechat i pár otisků v kultuře. Čínská filozofie považuje květy slivoně za symbol konce zimy a probuzení jara. Dále symbolizují sílu a naději, rozvoj života a krásy navzdory nelehkým podmínkám. Dokonce v čínské mytologii má ovoce slivoně významné postavení jako pokrm nesmrtelných hrdinů.
Švestkový tip na víkend
Ačkoliv ne každému švestka daruje superschopnosti, hodně lidí neodolá jejích chuti ať už ve formě švestkových povidel, koláče, knedlíků nebo častní, což je vynikající příloha k pečenému nebo grilovanému masu. A samozřejmě: Slivovice! S tou je spojen náš tip pro vás, co podniknout o víkendu: pokud nemáte ještě kadlátek dost, navštivte festival Vizovické Trnkobraní! Máte šanci se zúčastnit proslulé soutěže v pojídání švestkových knedlíků, vydat se na exkurzi do palírny či muzea slivovice a vychutnat si jedinečnou atmosféru v doprovodu skvělé hudby. Tak neváhejte a nám nezbývá nic jiného než vám popřát hezký zbytek léta a… dobrou chuť. Nebo snad na zdraví?