Ovoce je nejen chutnou součástí našeho jídelníčku, ale také důležitou plodinou zemědělské produkce po celém světě. Každý region pěstuje to, co mu umožňují klimatické podmínky. Zatímco ve světě dominuje tropické ovoce jako banány či mango, v České republice kralují tradiční jablka a švestky.
Nejpěstovanější ovoce na světě
- Banány – Jednoznačně nejpěstovanější ovoce na světě. Jsou oblíbené díky své dostupnosti, výživové hodnotě a snadnému transportu. Pěstují se hlavně v Indii, Brazílii, Ekvádoru a Indonésii.
- Jablka – Obrovsky rozšířené v mírném klimatickém pásmu. Největším producentem je Čína, následovaná USA a Polskem.
- Hroznové víno – Pěstuje se jak pro přímou konzumaci, tak pro výrobu vína. Největší vinice najdeme ve Francii, Itálii, Španělsku a USA.
- Pomeranče – Oblíbené citrusové ovoce s vysokým obsahem vitamínu C. Největší produkce pochází z Brazílie a USA.
- Mango – Tropická lahůdka, která je hojně pěstovaná v Indii, Pákistánu, Thajsku a Mexiku.
Co se nejvíce pěstuje v České republice
V našich podmínkách se nejčastěji daří ovoci typickému pro mírné pásmo. Česká ovocnářská tradice má hluboké kořeny a některé druhy ovoce patří mezi národní speciality.
- Jablka – Nejrozšířenější ovoce u nás (Jaké jsou oblíbené odrůdy?). Tvoří základ většiny ovocných sadů a jsou dostupná po celý rok.
- Švestky – Tradiční české ovoce, ze kterého se vyrábějí povidla, kompoty i oblíbená slivovice.
- Hrušky – Oblíbené díky své sladké chuti. Hodí se do koláčů i pro přímou konzumaci.
- Třešně a višně – Sezónní ovoce, které se hojně pěstuje v zahradách i sadech, ideální do marmelád, bublanin nebo šťáv.
- Rybíz, angrešt a maliny – Oblíbené keřové ovoce, které najdeme téměř v každé zahradě. Které odrůdy jsou nejoblíbenější u rybízu, maliny a angreštu?
Závěr
Ovoce je nenahraditelnou součástí zdravé výživy a zemědělské produkce. Zatímco svět sází na tropické druhy jako banány a mango, v Česku se stále těší největší oblibě tradiční jablka a švestky. Ať už si pochutnáváte na místní úrodě nebo exotickém ovoci z dovozu, vždy jde o lahodný a výživný doplněk jídelníčku.